Çocuklarda Diş Fırçalamak

Anne olacağını ilk öğrendiğin andan itibaren, bebeğini koruma iç güdüsü hemen kendini göstermeye başlıyor. O andan itiberen, her baktığın yerde bebek ve çocuk görüyorsun. Zaman ilerledikçe heyacan sarıyor, meraklanıyor, neler yapacağını  ve yapman gerektiğini düşünmeye başlıyorsun. Dünyaya merhaba der demez de başlıyor bebekli ve sonrasında çocuklu yıllar. Gerek bebek ve çocuk bakımıyla ilgili kitaplar, gerek görsel, gerekse yazılı medyada bilimsel yayınları takip ediyor ve sana uyan kısımları bebeğinde, çocuğunda uygulamak istiyorsun.
Nasıl beslerim?
Uyku düzeni nasıl olur?
Hangi ayda nasıl gelişirler? ... derken bir de bakıyorsun ki diş fırçalama yaşına gelmiş bir çocuğa sahipsiniz. Benim aklımda kaldığı kadarıyla uzmanlar, bebeklerin dişleri ilk çıkmaya başladığı andan itibaren anne babaların temizlemeye başlamasını (Diş macunu ve fırçasız :) ) öneriyor. Tabi bu her zaman mümkün olmuyor.
Benim kendi izlenimlerinden öğrendiğim şu:
Yaklaşık 2 ya da 3 yaşına gelen çocuğunuzun yanında, dişlerinizi fırçalamanız. Bilirsiniz, çocukların en iyi yaptıkları şeylerden biri  taklit etmektir. İzliyor, izliyor, izliyor ve bir süre sonra kullanmak üzere kaydediyor.... Ve  bir süre sonra kendisi de diş fırçalama eylemine katılmak istiyor.


İşte burada ilk yapmanız gereken şeyler; 
  1. Yaş grubuna uygun yumuşak bir diş fırçası
  2. Bir de güvendiğiniz markadan çocuklar için özel bir diş macunu almak.
İlk başlarda anne ve babalar için çok  kolay olmasa da her şey onlar için. Değmez mi?
Ağız ve diş sağlığı çok önemli bunu küçük yaşda alışkanlık haline getirmek daha da önemli. En azından başlangıçta haftada 2 ya da 3 kez, akşam yemekten sonra 1 kez fırçalamanızı öneririm. Zaman içerisinde alışkanlık kazanan çocuk, yaşının da ilerlemesiyle belli rutinde kendi işini kendisi yapıyor olacaktır.  Emin olun birlikte diş fırçalamak zamanla eğlenceli hale gelecek...

Yorumlar

  1. ben oğlumun dişini 2 yaşnda başlamıştım fırçalamaya arada ihmal ettik ama hala devam,ama 5 yaşında olmasına rağmen mutlaka yanındayım yoksa tehlike arz edebiliyor.

    YanıtlaSil
  2. Biz de 2 yaşında başladık. Şimdilik çok hevesli. Evet, belli bir yaşa kadar yanında olmakta fayda var.

    Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. benimde size tavsiye edebilecegim cocuklar icin en iyi dis macunu yerine gecebilecek olan madde bal, evet bende ilk duydugumda sasirdim ama oyle ve ben kendi 2.5 yasindaki kizima kullaniyorum.bulabildiginiz en hakiki bal bunu bende gecen sene ogrendim.trt de bir programda erkan $amci bey soylemisti.
    londra'dan ikra hanim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç. Ama denemekte fayda var. Teşekkürler ikra hanım. Selamlar...

      Sil

Yorum Gönder