Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda gelişim seyrinin en belirgin yansımaları, her ay doğduğu günden sonra ortaya çıkar. Bu benim gözlemlerimden çıkardığım. Birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay, dört, beş altı derken bir de bakıyorsunuz ki tuvaletini öğrenme zamanı gelmiş. Bu kimi anne-babaya göre 15 ay, kimilerine göre 18, kimilerine göre de 36 aylık olma hali. Uzmanlara göre ise 18-36 ay arası tuvalet eğitimi vermek için ideal ay aralığı. Buna güzel kelimelerden oluşan tuvalet eğitimi diyoruz ama, çocuğunuzla iletişim elbette böyle değil. Çişin geldi mi, kakan var mı? Ee doğal tabi, daha başlangıçtasınız…

Bu konuda bir bilen oluyor etrafınızda mutlaka. Anne, hala teyze, kayınvalide veya da abla… Mutlaka tecrübeli olanlardan yardım almak istiyorsunuz. Ancak yine de kendi çözümünüz sizin de tecrübe kaynağınız oluyor.
Gerek internet, gerek yazılı, gerekse de görsel medyadan tuvalet eğitimi hakkında birçok yazı okuyabilir, izleyebilirsiniz. Benim yazacaklarım tamamen bir annenin izlenimleri ve deneyimleri olacak.
Neler mi yapmak gerekiyor?
ü  Tuvalet eğitimine karar vermeden önce çocuğunuzu iyi gözlemleyin.
ü  Temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dil gelişimi var mı?
ü  Kakasını yaparken belli ediyor mu?
ü  Kakasını bezine yaptıktan sonra söylüyor mu?
ü  Bezine kaka veya çiş yaptığında rahatsızlık duyuyor mu?
ü  Günde kaç kez ve hangi saatlerde yapıyor? (Belli bir süre sonra yaklaşık aynı zamanlarda yapıyor. Dikkat edin yeter. Bu durum kakası için geçerli!)
Bu belirtiler sizin de yavrunuzda varsa, zaman gelmiş demektir. Zaman kaybetmeden, çocuğunuza rahatsızlık vermeyecek güzel bir lazımlık edinmemiz gerekiyor. Lazımlık derken çocuğun çiş yapacağı küçük bir plastik malzeme.İlk zamanlarda lazımlığa karşı meraklı olacaktır, bırakın merakını gidersin. Daha sonra olayı eğlenceli hale getirin. Ben TRT Çocuk’da yayınlanan Pepee çizgi filmden yararlandım. Pepee’nin Bebe’ye bestelediği şarkı en büyük yardımcılardan.
Çişimiz tuvalette
Kakamız tuvalette
Artık yapmayacağız altımızdaki beze
Bu şarkıyı birlikte söylemeye çalışarak tuvaleti öğrenemeye çalışabilirsiniz. Baktınız çocuk lazımlığa alıştı ve korkmuyor.
E hadi hemen bezleri atalım! Hem de geceleri bile!
Medikallerde veya büyük alış veriş merkezlerinde satılan yatak koruyuculardan alıp, gece ya da gündüz uykularında bundan faydalanmanızda yarar var. Her uykudan uyanışında ya da uyku öncesi mutlaka tuvaletini yapmasını sağlayın. Gün içerisinde, özellikle ilk 3 gün hızlı olmanızda ve yine iyi gözlemlemenizde fayda var. Çünkü her an kaçırabilirler. :)
Bilinçsiz anneler tarafından yapılan hataları da sakın yapmayın. Poposuna vurmak! Yine mi yaptın sabrımı mı deniyorsun diye bağırmak!
Böyle durumlarda, “bak cicilerin ıslandı, ben de üzüldüm” diye anlatın. Ben aynen bu şekilde yapıp anlattım. İnanın bir süre sonra anlattıklarınızı yapmaya başlıyorlar.
Tuvalet eğitim sürecinde hepinize kolay gelsin.

Yorumlar

  1. süper bir paylaşım. yazdıklarınızdan benim kızımın da zamanı gelmiş demek ki ik fırsatta bir lazımlık almak lazım...sevgiler..

    bu arada blogger annlerden geliyorum bizde bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen başlayın derim. Ben derin bir oh çektim! Kocaman bir çanta ile dolaşmaktan kurtuldum :)

      Takibimdesiz ;)

      Sevgiler...

      Sil
  2. Ne güzel yazmışsın :)) ama ben henüz aşamaya gecemedim her konuşmamamız da korkuyorum şeklinde cevap alıyorum.. kakasını yaptıktan sonra ben sorduğumda da hayır yapmadım diyor ve yaşı geç kalmaya ran kala :) ağustosta 3 e gireceğiz... bu gün denedim halıya yaptı sağ olsun :))) mantığını kavramak istemiyor ne yapacağım bilmem çok dertliyim geç kalmaktan korkuyorum ama o hala hazır degil ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim naçizane fikrim sabırlı olmanız. Bezi atın ve kararlı olun. Bezsiz durmak hoşuna gidecektir diye düşünüyorum. Bizimde zaman zaman kaçırmalarımız oluyor. Hatta başka bir eve gidince tuvaleti kullanmak istemiyor. Ben de çözümü tuvalet aparatını yanımda taşımakta buldum. Her şey onlar için. :))

      Sil
  3. ben bu aşamayı geçtim allaha şükür. biraz sıkıntılı bir süreç .küçük kızım 1 e gidiyor şimdi. beni biraz zorladı ama sonrası iyi oldu. her şeyin başı sabır.

    YanıtlaSil
  4. güzel bir yazı olmuş:) o zamana geldiğimizde bize de yardımı olacak inşallah:)

    YanıtlaSil
  5. çok zor bir aşamadır bu bilgiler çok önemli. çocuktan çocukğa da değişiyor aslında,ben biraz zorlandım ama sonunda başardım:)

    YanıtlaSil
  6. bizimde artık başlamamız lazım,yavaş yavaş umarım bu da emzik bırakma gibi kolyacık olur bizim için bende beklerim blogger annelerden geldik :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder