27.Hafta

Dün akşam doktor kontrolümüz vardı. Canım kızım biraz daha büyümüş, kıpır kıpırdı.  Buna rağmen yüzünü pek göstermek istemedi ve elleri yüzündeydi arada sanki ''ceee'' dercesine açıp kapatıyordu. Net göremedik ama şükürler olsun ki sağlık durumu ve gelişimi güzel gidiyor. Hatta gelişimi ortalama 1-1.5 hafta öndeymiş. Bu beni biraz rahatsız etti ama doktorumuz korkulacak bir şey olmadığını bu durumların normal olduğunu söyledi.

Daha önce takip edenler bilir. Şeker yüklemesi neredeyse sınırlarda çıkmış ve ilk gebeliğimde de şeker çıktığı için dikkat edeceğimi yazmıştım. Geçen ay, öyle de oldu. Tatlıdan elimden geldiğince uzak durdum ve toplamda 1 kilo almışsım. Bu güzel oldu çünkü bu ay yediklerim bebeğimi güzel beslemiş beni de gereksiz kilolardan kurtarmış.  Doktorum da bu şekilde devam etmemi önerdi.  
Bunun dışında günde sadece bir kez,  özellikle sabahları yataktan kalkmadan önce ve ani hareketlerimde yerimden kıpırdayamadığım kramplarım oluyordu. Bu krampların sıklığı 4- 5 gibi olursa erken doğum riski oluyormuş. Takip etmek de fayda var.  Bu arada ev işlerine de mola verdim diyebilirim. Yeterince temiz ama öyle kanepeleri çekip altlarını silmek gibi ayrıntıya girmiyorum. Doğuma az kala sevgili eşim ve anneciğimin yardımıyla doğum öncesi bir temizlik yaparız diye düşünüyorum.
Doğum demişken, lohusa şerbetini bilir misiniz? Daha önce yapmadık ama geçenlerde kanaltürk'de bahsettiler. Şöyle ki:
Lohusa şerbeti doğum sonrası anne ve bebeği ziyarete gelenlere verilen geleneksel içeceğimizdir. Gebelik sonrası sütü arttırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir. Şerbet, lohusa şekeri olarak adlandırılan özel bir şeker ile yapıldığından dolayı şekeri aktar ve şekercilerden temin edebilirsiniz. Lohusa şerbetinin yanında peksimet ve galeta gibi şekersiz yiyecekler de ikram edilebilir. Bebeğinizin cinsiyetine göre ikram için hazırladığınız takımlarınızı  hoş bir şekilde süsleyebilirsiniz...
Ben de bu sefer yaptırmak istiyorum. İnternetten de bakabilirim ama siz tecrübeli annelerden öğrenmek isterim. Lohusa şerbeti için neler gerekli, nasıl yapılıyor?

Yorumlar

  1. Maşallah canım,Allah daima sağlık versin:)Şerbeti ben yapmadım ama bizimkiler tarçında koyuyor tadı çok güzel oluyor:)

    YanıtlaSil
  2. masallah zevkle okuyorum yazdıklarını..saglıkla kucagına da al ıns arkadasım

    bak burda ne var :)

    http://mugeninlistesi.blogspot.com/2012/05/lohusa-serbeti.html

    YanıtlaSil
  3. Maşallah annesini

    sağlıkla gelsin bakalım hanım kız :)

    lohusa şerbeti hakkında birçok bilgi var internette.. bende yaptırmadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir üst yorumda tarifini de bulduk. Ben de yapınca yayınlarım. Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için. :)

      Sil
  4. Sana da kızına da kocaman bir maşallah:) Benim lohusa şerbetimin içine tarçın da konulmuştu, şehriye gibi ince fıstıklar oluyor ya adını unuttum, kavurup üzerine onlardan koymuştu annem. Kadeh şeklinde bardakalara mavi tüllü kurdela takıp, bunun için aldığım süslü bir tepsiyle ikram edilmişti. Güzel anı olarak kalıyor, mutlaka yap canım;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir şey fıstığı ama bak ben de hayırlayamadım şimdi. :) Lohusalığıma da yazılarımla şahit olacaksınız inş. O zaman yapar paylaşırım tarifini. :))

      Sil
  5. Hayırlısı Doğumlar İnşAllah, Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. merhaba...ne kadar da heyecanlı değil mi? ben henüz yaşamadığım için bilemiyorum ama çocuk düşündüğüm için bu yazanlar beni çok heyecanlandırıyor..svgilerimle takipteyim artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) İnş. hayırlısıyla olur sizinde. Ben de takibe alıyorum. Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder