ÇOCUKLARDA BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATI

 
Tabi ki bu konunun uzmanı değilim ve yazacaklarım bundan bir ay önce, başımızdan geçen ‘’bademcik ve geniz eti ameliyatı’’ tecrübelerimiz. Öncelikle, biraz daha eskiye gidecek olursam…
 
Yaklaşık 2- 2.5 yaşından itibaren horlama, geniz akıntısı, ağız kokusu, burun tıkalıymış gibi genizden konuşma, tekrarlayan enfeksiyon şikayetlerimiz olmuş ve kızımızı tedavi ettirmiştik. Tedavi süresince tüm bu şikâyetler yok oluyor, daha sonra küçük bir soğuk algınlığında tekrar nüksediyordu. Özelikle, gece ağzı açık ve horlayarak uyuduğundan dolayı, uyku kalitesi iyice düşmüştü.
Ki ‘’uyku hormonu gece derin uykuda salgılanırmış’’ Gelişiminde herhangi bir sıkıntı olmasa da ilerisi için bu da bir sorundu.
 
Bir taraftan ise bademcik nedir, geniz eti nedir, nasıl tedavi edilir, kesin çözüm mü, ameliyat sonrası evde bakım nasıl olmalı? araştırmaları yapıyorduk ve bu konu da birçok bilgi edindik. Öğrendiklerimize göre:
 

Bademcik Nedir?

 
Bademcikler ağız içinde boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokulardır. Bunlar vücudun savunma sisteminin bir parçasıdırlar. Bademcikler vücuda giren bakteri ve mikrop gibi hastalandırıcı maddelerin yakalanıp, onlarla savaşmak için antikor denilen maddelerin oluşumunda rol oynarlar. Bademcikler her insanda iki tanedir.
 

Geniz Eti Nedir?

 
Geniz eti, üzüm salkımına benzer şekilli ve burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir dokudur. Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretir. Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler.
 

Nasıl Tedavi Edilir?

 
Bademcikler geçirdikleri sık iltihaplar sonrası artık savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp kendileri vücudu zayıf hale getiren birer yapı olurlar. O zaman ameliyatla alınmaları gerekir. Mikrop üreten konumda oluşları dışında solunumu ve yutmayı engelleyecek denli büyük bademcikler de alınmalıdır. 
 
Bunları hep düşünüyor fakat konusunda uzman doktorlar ön görmediği için ameliyat olmasını istemiyor, kendimizce rahatlatıcı çözümler buluyorduk.
 
Ta ki kreş yaşı gelene kadar…
 
Kızımızın, geçtiğimiz yıl (Eylül, 2014) ilk defa evden uzaklaşıp kreş hayatına merhaba demesiyle, enfeksiyon olma sıklığında artış oldu. Doktorumuzla irtibata geçtiğimiz zaman ‘’Bu sene artış olması normal, tabir-i caizse kreş hastalığı’’ olduğunu söylüyordu.
Yeniden antibiyotik tedavileri başlıyor fakat şikâyetlerde hiçbir şekilde azalma olmuyordu.
Gece boyunca huzursuz uyuma(ma)ya devam!
 
Derken;
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde uzman bir çocuk doktoruna muayene ettirmeye karar verdik.
 
Muayene sonrası;  
 
Doktor:
 
‘‘Bu kadar iri tonsili (bademcik), çok ender rastladığım bir durum.’’ şeklindeki yorumu aile olarak bizi daha da tedirgin etti. Bunun yanında;
‘’Horlama ve ağız kokusunun reflüden ve alerjiden de kaynaklanabileceğini, öncelikle bunun araştırılması gerektiğini ve bunun için kan ve kaka tahlillerinin yapılması gerektiğini söyledi.’’
 
Analiz için hazırlıklar yapılırken doktorumuz çocukların kullanabileceği reflü ilaçları ve bilinen ifadeyle okyanus suyunu (serum fizyolojik) önerdi ve bir de yatağın yaklaşık 15- 20 derece eğimli olmasının da faydası olacağını ekledi.
 
Analiz için örnekleri laboratuvara teslim ettik etmesine de acabalarımız hala devam ediyordu. Doktorumuz alanında iyi olmasına iyiydi ama bizi tatmin etmeyen bir şeyler vardı, sanki…
Birkaç gün içinde çocuğumuz biraz olsun rahatlamıştı. Bu süre içinde analiz sonuçlarımız da belli oldu ve sonuç: Reflü ve alerjik durum bir söz konusu değil… Bizleri KBB’ye yönlendirdi.
 
Çocuklarımız için fazlaca hassas ve araştıran aileyizdir.
 
Bunun sonucunda, daha öncede birkaç kez muayene ettirmiş olduğumuz,  Doç. Dr. Alper Tunga Derin ile tekrar görüşüp, ayrıntılı bir muayene ettirdik.
 
Doktorumuz; şikâyetlerimiz ve kontrolü sonrası ‘’Bademciklerin çok iri ve geniz etinin de %80- 90 civarında kapalı olduğunu’’ söyledi.
 
Sonuç…  Ameliyat…
 
 
Yok yok ameliyat olmasın. Bizim kızımız daha çok küçük,  hem bir de narkoz alacak, olacak iş değil! Eşimle bir türlü karar ver(e)medik. Kıyamadık kuzumuza. Ertelemeyi düşündük onu da yapamadık. Geceleri izledik dakikalarca…
 
Ve bir karar aldık. Uzman bir doktorun daha fikrini almalıyız ki pişman olmayalım.
Dedim ya, fazlaca hassasızdır.
 
Antalya/Elmalı Devlet Hastanesi’nde, Başhekim olarak görev yapan ve hekimliğindeki başarısı, Antalya, İstanbul, hatta yurt dışına taşan Op. Dr. Mehmet Akdağ’a randevu alıp çocuğumuzu götürdük. Bu arada küçük bir ilçede iyi bir hekim sorgulaması yapabilirsiniz, ancak mesleğini sevmek ve çok çalışmak birleşince başarı kuşkusuzdur. Biz denedik ve gördük. İsterseniz siz de…
 
Sayın Akdağ’a göre de kesinlikle ‘’ameliyat’’ teşhisi konuldu. Ancak operasyon sonrası ilk 15 günün önemine vurgu yapıp, ikamet yerine yakın bir hastaneyi önerdi.
 
Artık bildiğimiz bir şey vardı ki; kızımızın tedavisi ameliyat!
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nden 5 Şubat 2015, Perşembe gün için randevu aldık.
 
Bundan sonra evde hazırlıklar başladı.
  • Hastane de oyalamak için birkaç dergi, kitap, boya kalemi…
  • Gecelik,
  • Havlu,
  • İç çamaşırı,
  • Çıkınca yemesi ve içmesi için, dondurma, soğuk su…
Kızımıza hastanede kalacağımızı, ameliyathane adı verilen bir yerde küçük bir kontrol olacağını, bu kontrol sırasında mikrop kapmaması için yanında bulunamayacağımızı, ancak dışarıda onu bekleyeceğimizi anlattık. Ameliyat hazırlıkları için mavi renkli giysiyi giydirirken, ağlamaklı yüz ifadesine bakıp, yavrunuzu ameliyat kıyafeti içinde görmek çok zor.  İçimiz ağlasa da ona belli etmedik ki bir problem olduğunu düşünmesin.
Yüzünde bir tedirginlik vardı elbette,  ama ağla(ya)madı da…
 
Ve O an geldi çattı…
 
Saat 18:10’du. Sedye üzerinde giderken gözleri ile bizi izlerken yüz ifadesi yüreğimizi adeta yakıyordu. Yaklaşık 40- 45 dakika süren süreç bizi bekliyordu. Sanki bir yıl beklemiş kadar oldum.:(
Operasyonun bittiği haberi telefonumuza düştüğünde yükümüz hafiflemişti ama nasıldı diye meraklanıyorduk. Hemen karşıladık, uyanmış ama çok fazla kendinde değildi.
Doktorumuz işlemin gayet başarılı olduğunu söyleyince daha rahatladık.
Yatağına yatırdık, öptüm, okşadım. Ve yaklaşık 3 saat aralıksız uyudu.  
 

Ameliyatın hemen sonrası;

  • Horlama,
  • Öksürük,
  • Aşırı terleme,
  •       Kanlı kusma,
  • Ateş,
Beklenen bir durum ve normalmiş!
 
Biz de horlama ve terleme dışında bir sıkıntı olamadı, çok şükür! 3 saat sonra uyandığında sanki bir operasyon geçirmemiş gibiydi. Hemen soğuk su ve az da olsa dondurma yedi.
Bademcik ve geniz eti ameliyatının en mutlu anı :)
Ertesi gün sabah taburcu olduk.
 

Ameliyat sonrası evde bakım nasıl olmalı?

 
Bize verilen tam liste şu şekildeydi;
1 ve 5.  Gün
  • Su
  • Süt
  • Yoğurt
  • Ayran
  • Puding
  • Meyve Suyu
  • Sade Dondurma
Yukarıdakilere ilave olarak;
  • Yemek Suları
  • Ekmek İçi
  • Yumuşak Gıdalar
  • Tanesiz Çorbalar
Hızla iyileşmesi ve bir sorun olmaması için,  diyete uymak çok önemli. Kızıma destek olmak için ben de bu diyete uydum. Evde elimden geldiğince onun sevdiği yemekleri pişirmedim.
Çok şükür ki sayılı günler çabucak geçti.
 

Peki ameliyat işe yaradı mı? Kesin Çözüm Mü?

 
Gelecek ne gösterir bilemiyorum ama şu bir ay içinde yaşadıklarımızı düşününce hiç şüphesiz işe yaradı. Şikâyetlerimizde neredeyse %100 azalma oldu.
 
Lütfen bu konuda uzman doktorlar ne diyorsa ona kulak verin…
 
Sevgiyle…
 
***Tanımlar Medilkalpark Hastanesi web sayfasından alıntıdır.

Yorumlar

  1. Emeklerine sağlık. Geçmiş olsun. Bu deneyimleri paylaşmak çok güzel tabii. Herkesin çok dikkatli davranması ve hafife almaması gerekn durumlar. ALLAH bir daha yaşatmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tecrübelerimden faydalanan biri olursa ne mutlu :)

      Sil
  2. Emel Hanım Çok iyi yapmışsınız yazmakla. Çocuklarımızın küçükken en çok yaşadığı problemler bunlar.İhtiyacı olan annelere bilgi birikimi için güzel bir yazı yazı.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, inşallah yararlanan olur.. Selamlar...

      Sil
  3. geçmiş olsun aklıma not ettim paylaştığın iyi olmuş

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun. Ameliyat olalı epey olmuş. Memnunmusunuz ameliyattan. Hastalıklar azaldımı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler. Evet memnunuz hastalıklarda gözle görülür azalmalar oldu.

      Sil

Yorum Gönder