>

21 Nisan 2015

''TRİLİÇE'' (BALKAN TATLISI)

Rabbimize şükürler olsun ki bu sene de üç aylarımıza kavuştuk. Böylesine güzel bir günün başlangıcında akraba günümüzde bizim evde dualar okuyup, ağzımızı tatlandırdık. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı tarifi vereceğim. Önümüz Ramazan ve iftar sofraları için kesinlikle ideal bir tat.
 
Üç Aylarımız Mübarek Olsun!
 
Kraliçe değil, Triliçe :)
 
 
Son zamanlarda epey popüler olan bu tatlı, kuzenlerim tarafından beğeni aldı.  Ben de çok severek yiyor, sevdiklerim için hazırlıyorum. İtiraf etmeliyim ki, bir kaç kez denemiş olmama rağmen, en güzeli dün olmuştu.

İşte tarifi;
 
Malzemeler:
  • Bolca sevgi :)
  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti:
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 2 paket krema (200ml)
Karamel Sosu:
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 50gr margarin (ülker teremyağ kullandım)
  • 1 paket krema(200ml)
Yapılışı:
  • Bir kap içerisinde yumurta ve şekeri iyice çırpalım. 
  • Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip kek kıvamında bir hamur elde edelim.
  • Yağlanmış dikdörtgen borcama hamuru dökelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Kekimiz pişerken, şerbetimizi hazırlayalım
  • Soğuk süt, şeker ve kremayı mikser yardımı ile köpürene kadar çırpalım.
  • Ve bir kenarda beklemeye alalım.
  • Kek piştikten ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra, kürdan yardımıyla bir kaç delik açalım
  • Şerbetimizi kepçe yardımıyla dökelim
  • Korkmayın, yavaş yavaş tüm şerbeti çekecek.
  • İyice köpüklerini de yedirelim.
Buz dolabında tercihen bir gün bekletelim!

Servis yapmadan bir kaç saat önce, karamel sosu hazırlayalım...

Bunun için;
  • Şekeri bir kabın içine alıp, eriyinceye kadar karıştıralım
  • Karamel rengini alınca, margarini ekleyelim,
  • Son olarak kremamızı ekleyelim, (şeker katılaşacak, karıştırmaya devam...)
  • Sosumuzu hazırladıktan sonra, soğumasını bekleyelim.
  • Ve kekimizin dilimleyip, üzerine dökelim.
  • Bir süre daha buz dolabında beklettikten sonra
  • Afiyet olsun!
Benim uygulamam bu şekilde oldu fakat farklılaştırmak sizin elinizde!



Antalya'da yaşayan blogger arkadaşlarımdan öğreneceğim çok şey var. Bu tatlı da onlardan biriydi... Orijinal tarif için;  http://hunerlitarifler.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

4 yorum:

  1. İsmi çok farklı bir tatlı..eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tadı da farklı hafif. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık. Bizzat yediğim Trileçenin bu tarifi gerçekten çok güzel oluyor.Misafirlerinize ve size afiyet olsun.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten çok güzel oluyor... sevgiler :)

      Sil