Çocuğum Teknolojiden Geri Mi Kalsın?

Avrupa ülkelerine göre kıyaslama yapıldığında, ülke olarak kendimizde şans gördüğümüz konulardan biri de genç nüfus oranımızın fazlası olması ancak Türkiye istatistik Kurumu verilerine göre; ’’ 8 yıllık bir gelecek içerisinde doğuşta beklenen ömrün uzaması ve toplam doğurganlık hızındaki azalış nedeniyle gittikçe yaşlanan bir nüfusa sahip olacak.’’ İşte bundan dolayı fazla çocuk yapılması tavsiye ediliyor.
 
Peki gençler gerek okulda, gerekse ebeveynleri tarafından iyi bir gelecek için yetiştiriliyor mu?
Çok sık olmasa da zaman zaman toplu taşıma araçlarını kullanıyor ve belki de gözlem yapılabilecek en uygun yerde oluyorum. 
 
Geçen günlerde yanımda 2.5 yaşındaki kızımla, işlerim gereği trafik açısından epey yoğun olduğu ve çoğunluğu öğrencilerden oluşan bir otobüsü kullanmak zorunda kaldım.
Hatırlıyorum da bizlere evde, okulda öğretilen görgü kurallarının başında; hamilelere, yaşlılara, engellilere ve çocuklu kadınlara yer verilmesi gerektiği öğretilirdi. Sahi artık öğretilmiyor mu?Gördüm ki gençler bundan bihaber! Ellerinde akıllı telefonları, tabir-i caizse içine gömülmüşler.
Acaba bu saatte (08:00) ne olabilirdi akıllı telefondan takip edecekleri?
Öyle ya önemliydi,  fotoğraflarını kaç kişi beğendi, kim ne paylaştı, kaç kişi takibe aldı ya da kaç kişi takipten çıktı...
Kızımla birlikte yaklaşık 20 dakika ayakta bekledik, kimse ne etrafına baktı ne de akıllı telefonunda başını kaldırdı. Kendi adıma üzüldüm, onlara ise acıdım.
Zira sorsanız, ne ülkeden haberleri vardır, ne de ülke geleceğinin onların elinde olduğundan!
Teknoloji bilgiye her yerde ulaşmamızı mümkün kılıyor olsa da insan ilişkilerimizi, örf adetlerimizi yakından sarstığı ortada. Artık hepimizin elinde sözüm ona akıllı bir cihaz.  Özellikle biz annelerin daha dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bazı ebeveynlerin ‘’Çocuğum teknolojiden geri mi kalsın?’’ dediklerini duyar gibiyim.
 
Elbette kalmasın ama kontörlü kullandıralım.  Lütfen, henüz 5- 6 yaşında olan bir çocuğa kendine özel tablet, akıllı telefon vs. almayalım.  Bu yaş grubunda bunu öğretemezsek, sonra verdiğim örnekteki gibi bencil bir gençlik yetişmesine sebep olacağız.

Yorumlar

  1. çok haklısın.. Aynı durumlarla o kadar çok karşılaşıyorum ki. Akıllı telefonu olan o kadar çok kişi varki. çocuğa anne mi bakıyor tv mi derdik eskiden şimdi otobüs yolculuklarında tablet.. evde tablet. uyuturken mp3 :) gibi

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben bu yaşta çocuklu anne gördüğüm zaman hemen yer vermeye çalışıyorum.Ama etrafımda, çocuklarını belli bir yaşa kadar en azından bu aletlerden uzak tutmaya çalışan yakınlarımda var. En doğrusu da o zaten.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder