BUĞDAY ÇİMLENDİRME DENEYİ VE FAYDALARI


Kızlarıma kitap okumak ve deney yaptırmak, onlarla keyif alarak yaptığım şeylerden sadece ikisi. Geçen yıl fasulye deneyi yapmış ve fasulyenin büyümesini takip etmekten keyif almıştık. 

Birkaç gün önce evde dirgit(hedik) yaptım ki bunu başka bir başlık altında anlatıp, tarifini vereceğim. O günden sonra, buğday çimlendirmeyi ve çim adamı çağrıştırdı. Bunu çocuklarımla çok basit bir şekilde yapabileceğimizi düşündüm. Hedefimiz, buğdayı dışarıda çimlendirmeyi görmek ve hemen ardından da çim adamı yapmak olacaktı. 

Evet, ama tüm bunları nasıl yapacaktık?

Fasulye deneyi gibi yapmaya karar verdim. İki pamuk arasına buğdayları koydum ama olmadı sonuç hüsran… Küflenip, kokmaya başlayınca çöpe attım. Bu arada prenseslerimi hep yanımda bulundurdum ki her halini görmelerini istiyordum. 

İnternet'te biraz araştırma yaptım fakat düzenli bir bilgiye ulaşamadım. Ne de olsa bu bir deneydi biz de deneme yanılma bir sonuca ulaşabilirdik. Bu arada buğday çiminin ne büyük bir nimet olduğunu da araştırarak öğrenmiş oldum. 

Buğday çimi doğadaki bir numaralı klorofil kaynağı ve 17 değerli aminoasit, A, D, E, K gibi vitaminler, 92 mineral ve bir çok enzim içeriyormuş...

Lütfen siz de okuyun...

Buğday çimi doğadaki bir numaralı klorofil kaynağıdır ve aynı zamanda doğru koşullarda yetiştirilmiş olması halinde 17 değerli aminoasit, A, D, E, K gibi vitaminler, 92 mineral ve birçok enzim içeriyor. Buğday çimi çok uzun yıllardan bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde hem sağlığı korumak, hem de tedavilere destek amaçlı gıda olarak kullanılıyor. Üstelik buğday çimi; herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, hatta evinde keyifle yetiştirebileceği süper bir gıda. 

Hillsider 37 isimli dergi, buğday çimi ile ilgili merak edilenleri bir araya topladı. 

  • Buğday çimi suyu yüzde 70 klorofil içerir. 
  • Klorofil; hücre ve dokulara nüfuz ederek temizlenmelerine, canlandırılmalarına ve yeniden yapılanmalarına destek olur. 
  • Klorofil; vücuttaki ilaç artıklarının ve kimyasalların temizlenmesine yardımcıdır. 
  • Klorofil; karaciğerin temizlenmesine destek olur. 
  • Buğday çimi; havuç suyu ve diğer meyve-sebzelerle karşılaştırıldığında muhteşem bir toksin attırıcıdır. Dr. Earp Thomas, yaklaşık 6.8 kg buğday çiminin toksin attırıcı etkisinin; yaklaşık 158.8 kg havuç, marul, kereviz vb. sebzeye eşit güçte olduğunu belirtmektedir. 
  • Buğday çimi suyu; akciğerlerde asidik gazları solumak nedeniyle oluşan yaraları iyileştirebilir. Klorofill sayesinde artan hemoglobin üretimi sonucu, hücrelere kanla daha fazla oksijen taşınabilir. Bu da vücuttaki karbonmonoksidin vücuda zararlı etkilerini en aza düşürür. 
  • Dr. Max Bircher'e göre; klorofil; kalp ve damar sistemini güçlendirip bağırsakları, rahmi ve akciğerleri olumlu etkiler. 
  • Klorofil kan şekeri problemlerinin tedavisinde etkili olur. 
  • Bilimsel çalışmalar klorofilin, zararlı bakterilerin büyüme ve yayılımını engellediğini ispatlamıştır. Ayrıca antibakteriyeldir. 


DİŞ SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI
  • İşlenmemiş klorofil içeren buğday çimi suyunun, hiçbir toksik yan etkisi yoktur. 
  • Günlük beslenmeye eklenen buğday çimi suyu diş çürümelerini önler. 
  • Ağızda beş dakika tutulan buğday çimi suyu diş ağrılarını hafifletip diş etlerindeki zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Ayrıca buğday çimi suyu ile gargara yapmak; iltihaplı boğaz ağrılarını hafifletip iyileştirir. 
CİLDİ TEMİZLER
  • Düzenli buğday çimi suyu içmek, saçların beyazlamasını önler. 
  • Buğday çimi suyu, her tür kan probleminin tedavisinde etkili olur. 
  • Buğday çimi suyu mükemmel bir cilt temizleyicidir ve cilt tarafından besin olarak emilebilir. Yeşil buğday çimi suyunu ılık suyla dolu küvete dökün ve 15-20 dakika küvette yatın. Daha sonra soğuk suyla duş alarak durulanın. Ancak bu işlem sırasında sabun kullanmamaya dikkat edin. (Sabah Gazetesi)

Buğday Çimlendirme Deneyi:

Ne gerekli?
  • Bir miktar işlenmemiş buğday
  • Su
  • Ve bir kap (tabak, yoğurt kabı, saklama kabı…)

Nasıl Yaparım?
  • Buğdayları herhangi bir kabın içine koyup iki gece bekletin.
  • İki gün sonra, suyunu süzün. Çok az bir su kalsın.
  • Bir peçeteyi (mümkünse suda hemen eriyip gitmesin) nemlendirin ve buğdayların üzerini örtün.
  • Güneş gören bir pencere kenarına koyun.
  • Ertesi gün peçeteyi kaldırıp, buğdayda beyaz çimlenme başlamışsa peçeteyi alıp atın ve üzeri açık kalsın.
  • Her gün hafif nemli olacak şekilde buğdayı sulayın ve güneş gören yere bırakın.
  • İnanılmaz bir hızla büyüdüklerini göreceksiniz. 
Birinci Gün:

Beyaz beyaz filizlenme olayı başladı.


İkinci Gün:

Kökler uzamaya başladı...



Üçüncü Gün:

Çimler kendini göstermeye başladı...


Dördündü Gün:

İnanılmaz bir hızla boy almaya başladı...

Beşinci Gün: 

Yeşiller daha net ortaya çıktı ve uzamaya devam etti..


Altıncı Gün:

Mükemmel sonuca ulaşıldı...




Yedinci Gün: 

Mutlu Son! 






Peki bu deneyi yaparken ne mi elde ettik? 

Çocuklarımla birlikte kaliteli zaman geçirip, onların meraklı sorularıyla yeni bilgiler bulmayı ve öğrenmeyi. Sabır,. Başarı, Özgüven, Mutluluk... 

Son olarak;

Büyük kızım, sınıfta arkadaşlarına ve öğretmenine göstermek istedi.  Sınıfta arkadaşlarına anlattı böylece onu topluluk önünde bir şeyler anlatmaya teşvik ettim. Başarısından dolayı öğretmeninden yıldız aldı ki bu biz büyükler için küçük, çocuklar için büyük mutluluk sebebi. :)

Küçük kızım, daha çok meraklı sorular ve mutluluk kısmını paylaştı.

Bizim ikinci aşamamız çim kafa ve çim suyu çıkarmak olacak.  Merak ederseniz, takip ediniz lütfen.

Mutlu anne, mutlu çocuk... :)

Beni sosyal medyadan takip etmek için:

Facebook: MucitAnne

İnstagram: mucit.anne

Twitter: mucitanne 

Yorumlar

  1. Harika olmuş canım.Tebrik ederim sizi:) Mutlu anne, mutlu çocuk kesinlikle öyle.Bende bloguma beklerim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş Emel çok da faydalı bir yazı. Tebrik ederim. Benimde buğdaylarım var deneyeceğim inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Deneyin mutlaka :)

      Sil
    2. Sayin mucit anne bende ekiyorum fakat kendi yaptigim el yapimi limonatayla bir tutam çimi blendra atıyorum cevirip içiyorum posalı yani bilginiz varmı içilirmi böyle.birde 3hasattan sonra tekrar ekin diyorlar nekadar doğrudur.tşkler

      Sil
  3. Bende ekiyorum baslayalı 10gün oldu sormak istedigim 3hasattan sonra tekrar yenisini ekin diyorlar nekadar doğrudur acaba.birde ben blendrdan birtutam çimi limonatayla karistırıp içiyorum posalı yani limonata kendi el yapımim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajlarınızı yeni gördüm kusura bakmayın lütfen. Ben de o şekilde biliyorum çünkü 3 den sonra sararmaya başlıyor. Diğer konu hakkında hiç fikrim yok.

      Sil
  4. Şimdi gördüm profilinde çok keyifli olmuş bende yıllar önce bi araştırmıştım. Buğday çimi suyunun inanılmaz faydalarını okumuştum. Ama işlenmemiş buğdayı nasıl bulacaktım iste b u sorundu zira istanbul herşeyin merkezi olsa da doğal olan herşeyin yok oldupıda nır yerdi. Şimdi antalyadayım yazınıda okuyunca daha bi heveslendim. Sömestr için süper bir etkinlik olur diye düşündüm. O vakit sizinle b uğdau çimi kardeşi olmaya adayız. En kısasa bizde paylaşırız inşallah sevgiler.
    Emine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika. :) Kesinlikle denemelisiniz. Sonucu bekliyor olacagım. Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder