Geçtiğimiz hafta Promedia PR
organizatörlüğünde, National Sunflower
Association tarafından düzenlenen Antalya
Su Hotel’de harika bir workshop’a katıldım. Antalya’da yaşayan blog yazarları
olarak, Sevgili Elif Korkmazel ile birlikte Dokata Ay Çekirdeğinin sağlık ve
beslenme avantajlarını öğrendiğimiz toplandı muhteşem deniz manzaralı terasta ay
çekirdekli gevrek, poğaça yapmamız; yaptıklarımızı tatmamız ve öğle yemeği
ile son buldu.
Kansere Karşı Ay Çekirdeği
Kabuklu kuruyemiş ve ayçekirdeği
gibi çekirdekler, badem, ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği ve yerfıstığı,
sağlığa yararlı çok sayıda besin öğesi içeriyor. Bu gıdaların sadece bir avuç
dolusu, vitamin, mineral ve yağlardan oluşan güçlü bir birleşim sunuyor; tüm
bunların hepsi kalbinizi, beyninizi ve bel ölçünüzü etkiliyor. Günde sadece 28
gr, enflamasyonu (yangı) azaltabilir ve doygunluk veren lif, protein ile bağışıklık
sistemini güçlendiren mineralleri sağlayabilir.
INC (International Nut &
Dried Fruit Council- Uluslararası Kuruyemiş ve Kuru Meyve Konseyi), 4 Şubat Dünya
Kanser Günü vesilesiyle, pek çok çalışmaya göre haftada 2 veya 3 porsiyon
(28-57 gr) kuruyemiş yemenin, meme, kolon, pankreas ve akciğer kanseri gibi
bazı kanser türlerinin riskini azalttığını bildirdi.
Ayçekirdeği
Ayçekirdeği, insan sağlığı
açısından oldukça önemli olan Selenyumun zengin bir kaynağı. Klinik çalışmalar
ve kanser konusunda yapılan prospektif hayvan çalışmalarında elde edilen
kanıtlar, kanser görülme sıklığı ile selenyum alımı arasında çok güçlü bir ters
ilişki olduğunu gösteriyor. Arizona Üniversitesi’nden Dr. Larry Clark
tarafından 1996 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, selenyumun kansere karşı
ne kadar etkili olabileceğini gösterdi. 1300 yaşlı bireyin katıldığı çalışmada,
yaklaşık yedi yıl boyunca günde 200 mikrogram selenyum tüketenler arasında
kanser görülme sıklığının, plasebo verilen kişilere kıyasla %42 oranında
azaldığı görüldü. Amerikan Tabipler Birliğinin Dergisinde yayımlanan çalışmaya
göre, selenyum alanlar arasında kanserle ilişkili ölüm oranı neredeyse yarı
yarıya azaldı. Bir çay fincanının dörtte biri kadar ayçekirdeği, günlük
selenyum ihtiyacının yaklaşık %30.6’sını karşılıyor. Taze ayçekirdeği, aynı
zamanda Linoleik asit ve esansiyel yağ asidi açısından da iyi bir kaynak.
Çekirdek, E Vitamini, amino asit ile kalsiyum, çinko, potasyum ve magnezyum
gibi mineraller açısından da zengin.
Keyifli gün için başta Promedia Pr, Hatice Hanıma, samimiyeti ve güler yüzü için Elif Korkmazel'e sonsuz teşekkürler...
Tadı damaklarımızda kalan bir etkinlik oldu. :)
Yorumlar
Yorum Gönder