ÇİNTAR SOTE YEDİNİZ Mİ?


Her ne kadar şuanda mevsimi değilse de Sonbahar aylarında çıktığımız mantar avından dönüşte yaptığımız bir yemek tarifini paylaşmak istiyorum. Başlıkta kullandığım “Çintar Sote” yemek tarifleri arasında var mı yok mu bilmiyorum, ama yakıştığını düşünerek kullandım ve kendi tarifimi vereceğim…

Öncelikle Çintar nedir ne değildir, ondan bahsetmeliyim. Çintar Akdeniz Bölgesi’nde orman alanlarından toplanan doğal bir mantar türü. Lactarius spp. mantarlarından birisi. İklimin ve ekolojinin isteklerine göre ormanlarda bulunma zamanı değişiyor.

Hemen belirteyim ki bilmeden ya da rehbersiz ormanlardan doğal mantar toplamayın. Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırmak çok zor. Bunun için şu videoyu izleyebilirsiniz…


Çintar mantarı bölgelere göre farklı isimlerle biliniyor. Kanlıca, melki kullanılan isimler arasında…

Gelelim Çintar Sotenin yapılışına…

Önce doğal olarak mutfağınıza gelen mantarları sudan geçirip, suyunun kurumasını sağlayınız. Suyu süzülürken soğan ve biberleri doğrayıp tavaya koyunuz. Tavaya biraz biber ya da domates salçası ilave ediniz. Orta ateşte soğanları ve biberleri hafif kavurmanız gerekiyor.


Soğanları ve biberleri tavaya koyarken, kuşbaşı et doğrar gibi çintarları doğrayınız. Soğanların kavrulması tamamlandıktan sonra, çintarları hafif şekilde kavrulmuş soğan ve biberlerin üzerine koyup orta ateşte kavurmaya devam ediniz.

Üzerine isteğinize göre tuz, kekik ve benzeri baharatlardan ekleyebilirsiniz.

Mantarlar biraz sulandıktan sonra suyunu çekmeye başlayacaktır. Suyunu çektikten sonra çok aşırı pişmeden servisini yapabilirsiniz.

Kuşbaşı et yemeği yer gibi afiyet olsun…

Yorumlar