Her ne kadar şuanda mevsimi değilse de Sonbahar aylarında
çıktığımız mantar avından dönüşte yaptığımız bir yemek tarifini paylaşmak
istiyorum. Başlıkta kullandığım “Çintar Sote” yemek tarifleri arasında
var mı yok mu bilmiyorum, ama yakıştığını düşünerek kullandım ve kendi tarifimi
vereceğim…
Öncelikle Çintar nedir ne değildir, ondan bahsetmeliyim. Çintar
Akdeniz Bölgesi’nde orman alanlarından toplanan doğal bir mantar türü. Lactarius
spp. mantarlarından birisi. İklimin ve ekolojinin isteklerine göre ormanlarda
bulunma zamanı değişiyor.
Hemen belirteyim ki bilmeden ya da rehbersiz ormanlardan
doğal mantar toplamayın. Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırmak çok zor. Bunun
için şu videoyu izleyebilirsiniz…
Çintar mantarı bölgelere göre farklı isimlerle biliniyor.
Kanlıca, melki kullanılan isimler arasında…
Gelelim Çintar Sotenin yapılışına…
Önce doğal olarak mutfağınıza gelen mantarları sudan
geçirip, suyunun kurumasını sağlayınız. Suyu süzülürken soğan ve biberleri
doğrayıp tavaya koyunuz. Tavaya biraz biber ya da domates salçası ilave ediniz.
Orta ateşte soğanları ve biberleri hafif kavurmanız gerekiyor.
Soğanları ve biberleri tavaya koyarken, kuşbaşı et doğrar gibi çintarları doğrayınız. Soğanların kavrulması tamamlandıktan sonra, çintarları hafif şekilde kavrulmuş soğan ve biberlerin üzerine koyup orta ateşte kavurmaya devam ediniz.
Üzerine isteğinize göre tuz, kekik ve benzeri baharatlardan
ekleyebilirsiniz.
Mantarlar biraz sulandıktan sonra suyunu çekmeye
başlayacaktır. Suyunu çektikten sonra çok aşırı pişmeden servisini
yapabilirsiniz.
Kuşbaşı et yemeği yer gibi afiyet olsun…
Yorumlar
Yorum Gönder